Συντακτική Συνέλευση

Η αντίληψη που έχουν οι λαϊκές συνελεύσεις για την άμεση δημοκρατία προφανώς δεν διαφέρει σημαντικά από τη αντίστοιχη αντίληψη που κυριαρχεί στο ΕΠΑΜ.

http://www.epam-hellas.gr/Deltia_typou/735/Enas_neos_politikos_foreas_gennithike_gia_na_allaxei_tin_istoria_.htm

Συγκεκριμένα:
Επειδή η διέξοδος από τη κρίση απαιτεί περισσότερη, βαθύτερη και όχι λιγότερη δημοκρατία, με το λαό διαρκώς στο προσκήνιο, όχι θεατή και θύμα των εξελίξεων. Το Ε.ΠΑ.Μ προτείνει στο λαό μια συνολική πολιτειακή αλλαγή, μέσα από την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης διευρυμένης αυθεντικής εκπροσώπησης του ίδιου του λαού με μοναδικό αντικείμενο τη σύνταξη και ψήφιση ενός νέου δημοκρατικού Συντάγματος. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο λαός να γίνει αφεντικό στον τόπο του, να οικοδομήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια λαϊκή αντιπροσώπευση με αιρετότητα από τα ανώτερα ως τα κατώτερα όργανα, δεσμευτική εντολή, διαρκή έλεγχο από τα κάτω, συνεχή και υποχρεωτική λογοδοσία των αιρετών εντεταλμένων προς τους εκλογείς τους, ανακλητότητα με κάθε αθέτηση εντολής, περιορισμένη θητεία και θέσπιση της εκ περιτροπής εναλλαγής σε αξιώματα-λειτουργίες.
(τέλος)

Η δική μου άποψη είναι ότι αυτή η Συντακτική Συνέλευση δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί από καθολική ψηφοφορία (από «το λαό») αλλά θα έπρεπε να δημιουργηθεί από τις ίδιες τις λαϊκές συνελεύσεις. Το «νέο δημοκρατικό Σύνταγμα» θα έπρεπε να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων αυτής της Συντακτικής Συνέλευσης με το κοινοβούλιο, όπως παλαιότερα τα συντάγματα διαπραγματεύτηκαν από βασιλιάδες και κοινοβούλια.

Γ. Χωλ

ΕΠΑΜ Αίγινα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s